Over Ons

Wij zijn Jorien Smit en Steffie Hendriks. Beiden in 2010 afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht als tolk Nederlandse Gebarentaal en doofblindentolk. In 2014 zijn wij gestart met Het Gebarenhuis met als doel de kennis van mensen vergroten op het gebied van doofheid en Gebarentaal. Sinds 2020 zijn wij ook gestart met de cursus Babygebaren. Al jaren werken wij met veel plezier samen met Arash Ghafari. Arash is doof en geeft met veel enthousiasme les in de Nederlandse Gebarentaal en zal bij een aantal van onze workshops aanwezig zijn. 

Steffie Hendriks

Steffie Hendriks

Tolk Nederlandse Gebarentaal en Doofblindentolk, eigenaar Het Gebarenhuis

Al heel wat jaren werk ik met veel plezier met dove en doofblinde mensen.  Eerst als doofblindenbegeleidster en woonbegeleidster voor doofblinden in de zorg, later als afgestudeerd tolk Gebarentaal en doofblindentolk. Het werken met deze veelzijdige doelgroep, van kinderen tot ouderen, verveelt mij nooit.

Ik vind het erg bijzonder om ervaringen, kennis, en uiteraard de Gebarentaal over te mogen brengen tijdens onze workshops. Na de geboorte van onze zoon Julian, heb ik zelf de mooie effecten van babygebaren mogen ervaren.

Jorien Smit

Jorien Smit

Tolk Nederlandse Gebarentaal en Doofblindentolk, eigenaar Het Gebarenhuis

Communicatie en talen hebben mij altijd al aangesproken en Gebarentaal vind ik een prachtige taal. Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in het tolken voor doofblinden en kinderen. Ook heb ik gewerkt als woonbegeleidster bij een centrum voor doofblinden. Inmiddels ben ik daar één van de vaste tolken.

De workshops van Het Gebarenhuis geef ik met veel plezier en wil hiermee bijdragen aan de bewustwording van doofheid en Gebarentaal; iets wat in deze tijd helaas nog niet altijd vanzelfsprekend is. De cursus Babygebaren staat mij nauw aan het hart. Ik heb zelf mogen ervaren wat een geweldig effect babygebaren hebben gehad op de communicatie met mijn dochter. Ik gun iedere ouder en kind deze fantastische ervaring!

Arash Ghafari

Arash Ghafari

Ervaringsdeskundige

Mijn naam is Arash Ghafari. Ik ben doof en freelance fotograaf. Tijdens mijn opleiding tot fotograaf heb ik mij in landschaps- en interieurfotografie gespecialiseerd. Steffie en Jorien vroegen mij hen te ondersteunen tijdens een aantal workshops. Deze leuke uitdaging ben ik graag aangegaan en geef ik met veel plezier les in de Nederlandse Gebarentaal.

Ik vind het tijdens een workshop belangrijk dat deelnemers zich prettig voelen. Ik ben zelf erg enthousiast en vrolijk en vertel mijn verhaal met veel plezier.

Ik heb veel zin om u gebaren te leren!

Onze illustrator: Dewi Hummelink

Mijn naam is Dewi Hummelink, geboren in december 1997 en woonachtig in de regio Nijmegen. Ik ben prelinguaal doof, draag sinds oktober 2014 een CI op mijn rechteroor.  

Mijn hobby’s zijn tekenen, lezen, tuinieren en sinds kort geniet ik ook van zelf autorijden. Sinds mijn kindertijd teken ik het liefst al de hele dag. Ik geniet van elk moment om even een potlood of pen vast te houden en iets moois te creëren.  

Momenteel volg ik een HBO-studie: Communication & Multimedia Design. Ik heb voor deze studie gekozen om mijn passie op een multidisciplinaire manier te vertalen, zoals in een animatiefilmpje of op een website. Mijn tekentalent zie ik als een meerwaarde op grafisch gebied. Ook ben ik in het bezit van een MBO4-diploma Mediavormgeving. Tijdens mijn vooropleiding is mijn passie voor de vormgeving en illustraties gegroeid.

Het mooiste vind ik als vormgeving en illustraties samengaan, zodat je een mooi verhaal kunt verbeelden.

“Wat een fantastische workshop!! Twee workshopleiders die weten hoe ze een groep moeten boeien!”

— student lerarenopleiding Engels

“Steffie en Jorien hebben de studenten laten zien en ervaren hoe je op een normale en respectvolle manier omgaat met mensen met een (auditieve) beperking!”

— onderwijskundige Hogeschool Arnhem Nijmegen

“Ik heb nu zelf vier dove leerlingen in de klas en doordat ik de workshop van Het Gebarenhuis heb gevolgd, schrok ik hier niet eens van. Het was wel even wennen, maar het lukt me gewoon!”

— student lerarenopleiding Engels

“De workshop is een zeer waardevolle basis voor een leraar in opleiding, zeker met het oog op Passend Onderwijs. Een aanrader!”

— onderwijskundige Hogeschool Arnhem Nijmegen

“Voor het thema communicatie hebben onze klassen 3 en 4 de workshop gevolgd. Wat een enthousiast duo zijn Jorien en Steffie! In onze klas applaudisseren we nu nog steeds met onze handen!!”

— juffrouw groep 3

“De workshop is laagdrempelig en Steffie en Jorien zijn als tolk heel erg ‘veilig’ voor studenten.”

— Docentopleider Hogeschool Arnhem Nijmegen

“…maar vooral was ik onder de indruk…wat is het leuk om met iemand te praten die doof of slechthorend is! Ik zal dit vanaf nu nooit meer uit de weg gaan…”

— studente lerarenopleiding Engels